Mor amb 72 anys Diego Galán, crític de cinema, cineasta i col·laborador d’EL PAÍS. Galán va dirigir el Festival de Cinema de Sant Sebastià durant huit anys en dues etapes (1986-1989 i 1995-2000), però hi va seguir vinculat al certamen com a conseller molts anys després. Destaca la seua prolífica carrera com a crític de cinema.

L’octubre de 2018 va rebre la Medalla d’Or de l’Acadèmia de Cinema “per la seua admirable trajectòria i el seu suport constant al cinema espanyol”.

Galán ha dirigit sèries com a Memòries del cinema espanyol, curtmetratges i pel·lícules documentals com Manda huevos i Con la pierna quebrada i un capítol d’Hay motivo. També va escriure llibres com Jack Lemmon nunca cenó aquí, La buena memoria de Fernando Fernán-Gómez i Eduardo Haro Tecglen. La seua relació amb el seté art va començar en els cine clubs, especialment en Salamanca en 1955 i va continuar escrivint en revistes com Nuestro cine o Triunfo.

El 15 d’octubre de 2004 va visitar el Cine Club Utiye en la 6a Mostra de Cinema d’Ontinyent dedicada als 100 anys de cinema a Ontinyent, amb la qual, l’Utiye es va sumar als actes per la celebració del Centenari de la concessió del títol de Ciutat a Ontinyent. Diego Galán va presentar el seu llibre Jack Lemmon nunca cenó aquí. En eixa visita, també va ser fotografiat per Xavier Mollà (retat que acompanya aquesta notícia) i formarà part de la galeria de personatges que ens han visitat.

En l’Utiye hem projectat les seues pel·lícules Hay motivo i Con la pierna quebrada i recentment, Diego Galán ens va escriure un article pel llibre del 50 aniversari del Cine Club Utiye que estem preparant.

(fotografia de Xavier Mollà – http://xaviermolla.com/ca/xavier-molla-i-revert-fotograf/)

Related Articles