SETMANA NEGRA 2020

CineClub Utiye > SETMANA NEGRA 2020

DEL 28 DE FEBRER AL 12 DE MARÇ DE 2020 

Cicle de cinema i novel·la negra

INAUGURACIÓ

Divendres, 28 de febrer, a les 20 h

Lloc: Centre Cultural Caixa Ontinyent

Inauguració de la cinquena edició de la Setmana Negra per Natxo Úbeda i presentació del Cartell a càrrec de l’autor Albert Valiente.

Col·loqui amb els escriptors Àlex Martín i Jordi Canal sobre “Trets per totes bandes: l’època clàssica de la novel·la negra i policíaca”

PROGRAMACIÓ SETMANA NEGRA

Divendres 28 de febrer a les 20 h, inauguració Setmana Negra

Lloc: Centre Cultural Caixa Ontinyent

Inauguració de la cinquena edició de la Setmana Negra d’Ontinyent per Natxo Úbeda i presentació del Cartell a càrrec de l’autor Albert Valiente.

Xarrada inaugural a càrrec de Àlex Martín Escribà i Jordi Canal i Artigas sobre el llibre Trets per totes bandes: l’època clàssica de la novel·la negra i policíaca.

Àlex Martín (Barcelona, 1974) doctor en literatura catalana per la Universitat de Salamanca on és professor. És investigador i analista del gènere negre i policíac en literatura, crític literari en diferents mitjans de comunicació i actualment director de la col·lecció de novel·la negra Crims.cat de l’editorial Alrevés. Des de 2005 codirigeix el Congreso de Novela y Cine Negro de la Universitat de Salamanca. És autor de les obres: Rafael Tasis, novel·lista policíac i Jaume Fuster, gènere negre sense límits, assaigs que recullen recepció i terminologia del gènere policíac a Catalunya, així com l’anàlisi de l’obra policíaca dels escriptors.

Jordi Canal i Artigas (Berga, 1955). Bibliotecari i difusor del gènere negre i policíac. Director de la Biblioteca La Bòbila de l’Hospitalet, primera biblioteca pública del país dedicada a aquesta especialitat. És el creador del fanzine L’H Confidencial i del primer club de lectura de novel·la negra a l’Estat espanyol. Des de 2007 coordina del Premi Internacional de novel·la negra L’H Confidencial. És autor, junt a Àlex Martín, de les obres: La cua de palla: retrat en groc i negre i Trets per totes bandes: l’època clàssica de la novel·la negra i policíaca darrer llibre que presentarà enguany a Ontinyent.

Dissabte 29 de febrer a les 19.30 h

Lloc: Saló d’actes de Caixa Ontinyent

Presentació de la novel·la La chica a la que no supiste amar de Marta Robles i col·loqui amb l’autora.

Marta Robles (Madrid, 1963), periodista, llicenciada en ciències de la informació i escriptora. Ha realitzat moltes col·laboracions en revistes d’àmbit nacional de tot tipus: El tiempo, Panorama, Man, Woman, Elle, Carácter, Wapa, XL Semanal, el Magazine de La Vanguardia, Grazia, La Gaceta de Salamanca, La Razón, etc.

Ha treballat en televisió a Canal 10, TVE, Tele 5, Antena 3, Canal 7, Telemadrid, Canal Sur i Dkiss, en programes informatius i culturals, quasi sempre dirigits i presentats per ella mateixa. Porta publicats una quinzena de llibres de ficció i no ficció, destacant, entre molts d’altres: Luisa y los espejos (2013, Premi Fernando Lara de novel·la), A menos de cinco centímetros (2017, finalista del Premi Silverio Cañada de novel·la negra de Gijón),  La mala suerte (2018) i la seua darrera obra, que presentarà a Ontinyent, La chica a la que no supiste amar (2019).

Diumenge 1 de març  a les 10.30 h

Lloc: Hotel Kazar

Café Negre amb els escriptors Núria Cadenes i Xavier Aliaga, tertúlia sobre la novel·la negra.

Núria Cadenes i Alabèrnia (Barcelona, 1970). Periodista i escriptora. És autora de les obres Cartes de la presó (1990), El cel de les oques (1999), Memòries de presó (1988-1992), L’Ovidi (2002), Vine al sud! Guia lúdica del País Valencià (2008), AZ (2009 Premi de narrativa Ciutat d’Elx i XX Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de narrativa); Tota la veritat (2016 VII Premi Crims de Tinta de novel·la negra). La seua darrera obra Guillem (2020).

Xavier Aliaga (Madrid, 1970). Periodista i escriptor. Llicenciat en Filologia Catalana, va començar la carrera com a periodista al setmanari comarcal Noticia-7 de Xàtiva, que arribà a dirigir. Ha col·laborat amb el diari El País. Director del programa La Caixa de Música de Ràdio Klara, entre 2003 i 2007. Actualment és responsable de cultura del setmanari El Temps, columnista de Levante-EMV, El Punt-Avui i La Veu del País Valencià. Com a novel·lista ha escrit, Si no ho dic rebente (2005 Premi Vila de Lloseta); Els neons de Sodoma (2008 Premi Andròmina dels Octubre); Vides desafinades (2011 Premi Joanot Martorell i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians), El meu nom no és Irina (2013 Premi Samaruc, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians i Premi Generalitat Valenciana al llibre juvenil millor editat). La novel·la negra Dos metres quadrats de sang jove (2014) i la novel·la Les quatre vides de l’oncle Antoine (2017 Premi de Narrativa Pin i Soler de Tarragona i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians) són els sues darrers llibres publicats.

Dimecres 4 de març  a les 20.00 h

Lloc: Sala Provisora Caixa Ontinyent

Presentació de la novel·la col·lectiva 101 crímenes de València, amb la participació de diverses autores i col·loqui amb elles.

Un llibre que 101 autores i autors valencians han escrit 101 relats basats crims esdevinguts al País Valencià. Fets remots i uns altres actuals; fets desconeguts i uns altres que fa a penes pocs mesos van omplir els nostres noticiaris. Tots ells se citen com si d’un tractat de criminologia es tractara.

Dijous 5 de març a les 20 h

Lloc: Ediciones Babylon

Presentació de la novel·la de Jordi Llobregat No hay luz bajo la nieve, i col·loqui amb l’autor.

Jordi Llobregat (València, 1971). Co-creador i director del festival de gènere negre València Negra que es realitza des de l’any 2013 a la capital del Túria. Apassionat de la història, s’inicia a l’escriptura de molt menut i hui en dia aquesta activitat creativa la compagina amb la direcció d’una empresa dedicada a la realització de projectes d’investigació i desenvolupament comunitari i empresarial. És autor de la novel·la, molt llegida i traduïda a altres idiomes, El secreto de Vesalio (2015), enguany ens presentarà la seua darrera obra, No hay luz bajo la nieve (2019) i traduïda al català per Núria Parés Sellarès amb el títol No hi ha llum sota la neu.

Divendres 6 de març a les 20 h

Lloc: Ediciones Babylon

Presentació de la novel·la Reikiavik de Pablo Sebastià Tirado, i col·loqui amb l’autor.

Pablo Sebastià Tirado (Castelló de la Plana, 1973). Escriptor i periodista. Llicenciat en Dret per la Universitat Jaume I de Castelló. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació, tant audiovisuals com de premsa escrita. Ha publicat les novel·les El último proyecto del doctor Broch (2007), La agenda Bermeta (2008), El último grado (2010), Secreto de estado (2011) y La sonrisa de las iguanas (2014). És membre del comitè organitzador del certament internacional de crim i ficció de Castelló Negre, així mateix forma part del col·lectiu 12 Plomes Negres. Ha estat jurat de diferents premis culturals i literaris com els Premis Onda de Castelló, el Premi de Novel·la García Pavón i ha estat coordinador del certamen Ciutat de Vila Real. La seua darrera novel·la, que presentarà a Ontinyent, és Reikiavik (2018).

Dissabte 7 de març a les 19.30 h, acte de cloenda

Lloc: Centre Cultural Caixa Ontinyent

Lliurament del Premi de la Setmana Negra d’Ontinyent a l’escriptor Víctor del Árbol.

Víctor del Árbol (Barcelona, 1968). Va estudiar història en la Universitat de Barcelona i va ser mosso d’esquadra de 1992 a 2012. Des d’aleshores es dedica a la literatura en exclussiva. És autor de les novel·les com La tristeza del samurai (Prix du Polar Européen 2012), traduïda a una desena d’idiomes i bestseller a França; Respirar por la herida (finalista en el Festival de Beaune 2014 a la millor novel·la estrangera), Un millón de gotas (guanyadora en 2015 del Grand Prix de Littérature Policière), La víspera de casi todo (Premi Nadal de Novel·la 2016) i Por encima de la lluvia (2017). En 2018 va ser nomenat Cavaller de les Arts i les Lletres de la República Francesa. La seua darrera obra és Antes de los años terribles (2019).

El crack Cero

TO El crack Cero. Espanya. 2019. 122 minuts.

Idioma  catellà. NR -12 anys

Director José Luis Garci.

Guió José Luis Garci, Javier Muñoz

Intèrprets: Carlos Santos, Miguel Ángel Muñoz, Luisa Gavasa, Patricia Vico, Pedro Casablanc.

Sinopsi: Als seus 75 anys, José Luis Garci s’ha ficat de nou darrere la càmera per a fer un “reboot” o precuela del seu millor títol El Crack (1981). Com que Alfredo Landa ja no està entre nosaltres, el paper del detectiu German Areta recau ara en les mans de un esplèndid Carlos Santos, ben secundat per el jove Miguel Angel Muñoz.
Rodada en blanc i negre, destaquen en ella el virtuosisme en la fotografia i el esperit viu del millor “cinema negre” sempre a la espanyola.
Un nova obra d’un dels nostres millors director d’actors on no falta l’intriga, la dona fatal i un desenllaç sorpresiu. No podeu deixar de veure-la..

del 28 de febrer al 5 de març – horaris 18.00, 20.15 i 22.30 (1)
(1) de dissabte 29 de febrer a dilluns 2 de març a les 18.00 projectarem ENCADENADOS

Encadenados

TO Notorius. USA. 1946. 101 minuts.

Idioma anglés subt. castellà. NR -14 anys

Director Alfred Hitchcock

Guió: Ben Hecht

Intèrprets: Cary Gran, Ingrid Bergman, Claude Rains, Louis Calhern, Leopoline Konstantin

SinopsiObra mestra del gènere d’espionatge, va ser el novè film de l’etapa americana de Hitchcock i en la seua estrena, en 1946, va ser gran èxit de taquilla. Protagonitzada per una meravellosa parella, Cary Gran i Ingrid Bergman acompanyats pel magnífic Claude Rains, el qual va ser nominat a l’Oscar a millor actor secundari.

dissabte 29 de febrer, diumenge 1 i dilluns 2 de març – horaris 18.00

El cuento de las comadrejas

TO El cuento de las comadrejas. Argentina. 2019. 128 minuts.

Idioma castellà. NR -12

Director Juan José Campanella

Guió Juan José Campanella, Darren Kloomok

Intèrprets: Graciela Borges, Oscar Martínez, Luis Brandoni, Clara Lago, Marcos Mundstock

Sinopsi: Torna a ficar-se darrere de la càmera el director argentí més internacional Juan José Campanella (El Hijo de la Novia, El secreto de sus ojos), aquesta vegada amb una comèdia negra que versa sobre el cinema dins del cinema, en una coproducció hispano-argentina.
La magnifica Graciela Borges, el gran Luis Brandoni i l’aportació hispana de Clara Lago, fan que el veure aquesta pel·lícula siga tot un goig per als sentits.

del 6 al 12 de març – horaris 18.00

El silencio de la ciudad blanca

TO El silencio de la ciudad blanca. Espanya. 2019. 110 minuts.

Idioma castellà. NR -7

Director David Calparsoro

Guió Roger Danès, Alfred Pérez Fargas (novel·la de Eva García Sáenz de Urturi)

Intèrprets: Belén Rueda, Javier Rey, Aura Garrido, Manolo Solo, Alex Bredemuhl

Sinopsi: El film està basat en la novel·la homònima d’Eva Garcia Sáenz de Urturi publicada el 2016, novel·la que constitueix l’inici de les aventures del policia de l’Ertzaitnza Unai López de Ayala “alias Kraken” (de moment, l’escriptora ha publicat dues novel·les més: Los ritos del agua i Los señores del tiempo en el que ja es coneix com a Trilogia de la ciutat blanca). El silencio de la Ciudad blanca està ambientada a la ciutat de Vitòria i comença amb l’aparició dels cadàvers de dos joves a la cripta de la Catedral Vella de la capital alabesa.

del 6 al 12 de març – horaris 20.15 – 22.30

Diumenge 8 de març a les 19.00 h

Lloc: Teatre Echegaray

Perdició, adaptació teatral del film dirigit per Billy Wilder. Va ser una de les millors pel·lícules de cine negre de tots els temps, un clàssic pel qual no passa el temps i l’obra mestra en la qual es reflecteix la gran majoria de films del gènere. Absorbent i tràgica que combina sordidesa i passió per mostrar a una de les femmes fatales més fascinants de la història del cine que va marcar el codi visual del cine negre.

Dissabte 29 de febrer a les 10.30 h

Lloc: Placeta de l’església de Sant Carles

Visita guiada pels llocs d’Ontinyent que van ser escenari de crims i altres delictes entre els segles XVI i XIX. Visita conduïda per Alfred Bernabeu.

 

CARTELLERA SETMANA NEGRA

ACTUALITAT ESDEVENIMENTS

Relacionats amb la setmana negra 2020

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxe l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies