Sinopsi

Dies / Horaris

Cines El Teler

Dies: única sessió diumenge 5 de maig de 2024 (alerta al horari)

Horaris: 
diumenge 5 de maig a les 18.00 presentada per Joan J. Torró

Ressenya:

Les infermeres de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent

El documental Les mamàs belgues està basat en les investigacions realitzades, a finals de 1970, pel professor Rudi Van Doorslaer i  les dutes a Ontinyent per Joan J. Torró des de 1998. A partir de la fotografia, lliurada per Rachel Luftig a Rudi Van Doorslaer i els testimonis de Rosario Llin Belda, aleshores infermera a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent es realitza aquest curt documental.
Les mamàs belgues, com es coneixien en l’imaginari ontinyentí, eren un grup de dones, majoritàriament d’origen polonès, jueves i militants del partit comunista, que marxen a viure a Bèlgica.
La fotografia on apareixen un grup de dones, entre elles Rachel Luftig, està feta a Barcelona en la Pl. de Catalunya. Aquestes dones decideixen donar suport a la II República i s’incorporen a treballar com infermeres a l’Hospital Militar Internacional creat a Ontinyent per la Internacional Obrera Socialista i la Federació Sindical Internacional.
Es dona el cas que a Ontinyent naix una xiqueta de nom Madrich Berliner Luftig, filla de Golda Luftig, una de les conegudes com a mamàs belgues. En finalitzar la guerra civil tornen a Bèlgica on seran detingudes i assassinades pels nazis a Auschwitz.
Aquest documental està dedicat a totes les dones, internacionals i d’Ontinyent, que treballaren a l’Hospital Militar Internacional.

 

Trailer i Galeria

1 videos 3 imatges