Sinopsi

Dies / Horaris

Cines El Teler

Dies: Única sessió dimecres 3 de gener de 2024 (alerta las horaris)

Horaris:  sessió a les 20.00

Ressenya:

“Hi va haver un republicà valencià, en César Orquín, que ha creat al seu voltant una llegenda. Me n’han arribat notícies contradictòries.”
Els catalans als camps nazis (Montserrat Roig, 1977)

César Orquín Serra va ser un anarquista valencià d’orígens incerts que va combatre amb l’exèrcit republicà en la Guerra Civil Espanyola, es va exiliar a França i va ser deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen el 13 de desembre de 1940. Durant quatre anys, entre juny de 1941 i maig de 1945, va liderar un Kommando de treball extern a tres subcamps de l’Alta Àustria dependents de Mauthausen-Gusen. Sota les seues ordres comptava amb més de 400 republicans espanyols. Entre els supervivents, alguns elogiaven la seua tasca, però d’altres, majoritàriament militants del PCE, l’acusaven de maltractar els seus homes, de retornar els més febles a morir al camp mare de Mauthausen i, al final de la deportació, d’enviar un centenar de comunistes al mortífer camp de Gusen per ser exterminats. Després de l’alliberament, el 5 de maig de 1945, poca cosa més se’n va saber, tot i que hi havia qui assegurava que va fugir amb alguns dels seus amics nazis a l’Argentina, conreant així una llegenda negra que arriba fins als nostres dies, la d’un dels kapos més terribles de tot el sistema concentracionari alemany.
Fins que 75 anys després un investigador valencià, Guillem Llin Llopis, va decidir submergir-se als arxius per separar el mite de la realitat, tot traient a la llum una història, tan fabulosa com insospitada, que canvia per sempre la memòria de la deportació republicana a Mauthausen.
EL KAPO és una coproducció de la Universitat de València i la Universidad Nacional de Cuyo, escrita i dirigida per Albert Montón, sota la producció executiva de Miquel Francès, Mauricio González i Horacio M. Villareal. Es va preestrenar el 3 d’abril a Mendoza (Argentina) i el 7 de maig a València, en el marc del Festival DocsValència.

 

Trailer i Galeria

1 videos 3 imatges