Sinopsi

Dies / Horaris

Cines El Teler

Dies: De dissabte 4 a dijous 9  de maig de 2024 (alerta las horaris)

Horaris:  tots els dies sessions a les 20.00
diumenge 5 de maig a les 18.00 presentada per Guillem Llin

Ressenya:

79 aniversari de l’alliberament de Mauthausen 

El 5 de maig es compleixen 79 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen per les tropes aliades en la Segona Guerra Mundial. Feia més de quatre mesos –des del 27 de gener– que havia estat alliberat el camp d’Auschwitz, quan els presoners de l’anomenat «camp dels espanyols» aconseguiren la llibertat. Fou el darrer dels grans camp de concentració en aconseguir deslliurar-se de la bogeria nazi.

A Mauthausen van començar a arribar espanyols en agost de 1940. Foren quasi cinc anys de calvari i de vida absolutament miserable els que van haver de passar els deportats que aconseguiren sobreviure. Dels més de 7.000 presoners republicans deportats a Àustria amb la complaença franquista, van morir a Mauthausen i als seus «kommandos» un nombre al voltant de 4.760 espanyols. Una xifra esgarrifosa que representa la mort de dos de cada tres deportats. Però, així i tot, la quantitat de morts podia haver sigut major, de no ser per l’intrèpid César Orquín Serra. Orquín –el protagonista del documental «El Kapo» que conta la seua vida i la seua increïble gesta– va aconseguir formar l’anomenat «Kommando César», amb 442 republicans i amb qui van estar quatre anys. D’ells, únicament en van morir una dotzena. Com els deportats van reconèixer després, de no ser per César no hagueren eixit amb vida.

El documental «El Kapo», d’Albert Montón, ha estat gravat a Ontinyent, València i Barcelona; Mauthausen, Gusen, Vöcklabruck, Ternberg i Redl-Zipf (Àustria) i Buenos Aires i Mendoza (Argentina). Guillem Llin

 

Trailer i Galeria

1 videos 3 imatges