SETMANA NEGRA 2021

CineClub Utiye > SETMANA NEGRA 2021

DE 11 AL 27 DE JUNY DE 2021 

Cicle de cinema i novel·la negra

INAUGURACIÓ

Divendres, 18 de juny, a les 20 h

Lloc: Palau de La Vila

Inauguració de la sisena edició de l’ONTINYENT NEGRE 2021, per Natxo Úbeda i presentació del Cartell a càrrec de l’autor Albert Valiente.

Xarrada inaugural: LA COCINERA DE CASTAMAR per Fernando J. Múñez autor de la novel·la, presenta Rafa Calabuig (cuiner) i Ximo Soler (llibreter)

PROGRAMACIÓ SETMANA NEGRA

Divendres 18 de juny a les 20 h, inauguració Ontinyent Negre 2021

Lloc: Palau de La Vila

Inauguració de la sisena edició de l’Ontinyent Negre 2021 per Natxo Úbeda i presentació del Cartell a càrrec de l’autor Albert Valiente.

Xarrada inaugural: LA COCINERA DE CASTAMAR per Fernando J. Múñez autor de la novel·la, presenta Rafa Calabuig (cuiner) i Ximo Soler (llibreter).

Fernando J. Múñez va nàixer en Madrid, en 1972. És llicenciat en Filosofia, i comença a treballar en publicitat i direcció de curtmetratges, completant la seua formació acadèmica en Cinematografia als EEUU. En 2012 dirigeix el llargmetratge Las Nornas, que es mostra al festival d’Alacant i la Seminci de Valladolid. Comença la seua carrera literària l’any 2002 en el món de la literatura infantil i juvenil, on té més de 50 títols. En 2019 publica La cocinera de Castamar, la seua primera novel·la ambientada en el Madrid de 1720, tot un èxit de vendes i que va passar a convertir-se en una sèrie per a televisió. Segueix, en 2021, amb Los Diez Escalones, homenatge a El nombre de la rosa. Ambientada en l’edat mitjana on el seu protagonista, Alvar León de Lara, cardenal de la curia, cridat pel seu mestre, torna a l’abadia que va abandonar temps enrere amb la intenció d’oblidar un amor impossible, per revellar-li un fet que canviarà la història del cristianisme, i on ha d’enfrontar-se a enigmes, crims, símbols i falses pistes per tal de trobar-se amb el seu destí: un descens que li enfronta amb el passat, a Los Diez Escalones.

Dissabte 19 de juny a les 20.00 h

Lloc: Palau de La Vila

Xarrada: LA JUSTÍCIA ÉS IGUAL PER A TOTS?, per Juan Francisco Ferràndiz, presenta Santiago Sanchis.

Juan Francisco Ferràndiz naix a Cocentaina en 1971. Ha desenvolupat la seua trajectòria professional en l’àmbit jurídic, però és un gran apassionat de la Història i de la Literatura. Com a escriptor ha publicat diverses novel·les, la primera de les quals va ser Secretum templi. Després va arribar Las horas oscuras en 2012, i tres anys després La llama de la sabiduría, novel·la històrica ambientada en la València del Segle d’Or (s.XV). En 2018 va publicar La terra maleïda, també de gènere històric, i traduïda a una dotzena d’idiomes. Per últim, en 2021 ha publicat El judici de l’aigua, relat ambientat també en l’Edat Mitjana, on es combinen Història, Dret, aventura i misteri.

Divendres 25 de juny a les 20.00 h

Lloc: Palau de La Vila

Xarrada: CAMINS DUBTOSOS, per Joan Carles Ventura, presenta Àlex Martín.

Joan Carles Ventura  va nàixer a Sueca en 1978, ha desenvolupa la seua trajectòria professional al món televisiu, on ha treballat per a cadenes com Canal 9, À Punt, TVE, i les televisions autonòmiques de Madrid, les Illes Balears i Castilla-La Mancha.

Com a escriptor és autor de poemes i relats, i va publicar la seua primera novel·la, Camins dubtosos, en 2018. Un any després, publica una segona, Em diuen fletxa, una novel·la que s’inscriu dins del gènere negre i que està protagonitzada per un peculiar detectiu que es mou en el món de la nit valenciana.

En els darrers anys, la seua trajectòria com a escriptor s’ha diversificat cap a altres gèneres com la Literatura juvenil amb la publicació d’altres dues obres com Estira el fil, Ariadna! (2020) i Un món per guanyar (2021).

Ha rebut nombrosos premis i reconeixements literaris.

Dissabte 26 de juny a les 20.00 h, acte de cloenda

Lloc: Palau de La Vila

Lliurament del Premi Ontinyent Negre 2021 a l’escriptor i investigador Àlex Martín Escribà.

Àlex Martín (Barcelona, 1974). Doctor en literatura catalana per la Universitat de Salamanca on és professor. Ha sigut lector de les universitats de l’Havana i Grenoble. És investigador i analista del gènere negre i policíac en literatura, crític literari en diferents mitjans de comunicació i actualment director de la col·lecció de novel·la negra Crims.cat de l’editorial Alrevés. Des de 2005 codirigeix el Congreso de Novela y Cine Negro de la Universitat de Salamanca. És autor de les obres: Rafael Tasis, novel·lista policíac i Jaume Fuster, gènere negre sense límits, assaigs que recullen recepció i terminologia del gènere policíac a Catalunya, així com l’anàlisi de l’obra policíaca dels escriptors. És coautor, junt amb Jordi Canal, de les obres La cua de palla: retrat en groc i negre i Trets per totes bandes: l’època clàssica de la novel·la negra i policíaca darrer llibre que ha publicat.

Guardò creat per l’artista Rafael Amorós

LA NUBE

TO La nuée. França. 2020. 100 minuts

Idioma  francés sub. català. NR -16 anys

Director Just Philippot

Guió Jérôme Genevray i Franck Victor

Intèrprets: Suliane Brahim, Nathalie Boyer, Marie Narbonne, Victor Bonnel, Sofian Khammes, Raphael Romand

Festival de Sitges Premi Especial del Jurat i Millor Actriu

Sinopsi: Pot haver-hi una idea més terrorífica que la probabilitat de ser devorat per un insecte?  En realitat, l’origen de l’horror està, no cal dir-ho, a la mà de l’ésser humà; ací una dona, mare soltera amb dos fills, propietària d’una granja d’insectes a la qual la fortuna no li somriu, per molt que ho intenta. Quan, després de descobrir que als saltamartins els posa més la carn que la verdura, la pel·lícula esprem, amb astúcia, elegància i bon ritme, la capacitat al·legòrica del material de partida.

A això contribueix sens dubte el treball de Suliane Brahim en el rol de Virginie, però també una aposta visual que recull imatges i referències prèvies, Take Shelter (2011) de Jeff Nichols, Los pájaros (1963) d’Alfred Hitchcock, a partir d’una posada en escena ferma, que conjuga naturalisme i ambients al·lucinats en la seua justa mesura. Aconseguirà El núvol convertir-se en punta de llança de la hipotètica nova etiqueta de l’eco terror? Com a mínim, Philippot ha sembrat una bona llavor en el terreny.

de divendres 11 a dijous 17 de juny – horaris 18.00 – 20.00 – 22.00 (1)
(1) dissabte 12 de juny a les 20.00 – 22.00 PERVERSIDAD

PERVERSIDAD

TO Scarlet Street. USA. 1945. 103 minuts.

Idioma anglés subt. castellà. NR -7 anys

Director Fritz Lang

Guió: Dudley Nichols. Novel·la: Georges de La Fouchardière, André Mouézy-Éon

Intèrprets: Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Jess Baker, Margaret Lindsay, Rosalind Ivan, Samuel S. Hinds, Vladimir Sokoloff

SinopsiDesprés de l’èxit de La dona en la finestra (1944), Fritz Lang va renovar la seua associació amb el productor independent Walter Wanger i l’excepcional Edward G. Robinson per a un segon clàssic del cinema negre, Scarlet Street.

Adaptada d’una novel·la de Georges de la Fouchardière, aquesta història d’amor desesperat i traïció casual ja havia sigut filmada per Jean Renoir com La Chienne en 1931. Però Lang li va aportar no sols un expressionisme intuïtiu, sinó també una perspicàcia personal.

Film més esquinçador de Fritz Lang sobre la culpa i la condemnació, amb Edward G. Robinson com un comptable que pateix silenciosament i es troba amb el destí en la forma d’una prostituta calculadora (Joan Bennett) i el seu proxeneta (Donen Duryea).

dissabte 12 de juny – horaris 20.00 – 22.00

LA VAMPIRA DE BARCELONA

TO La vampira de Barcelona. Espanya. 2020. 106 minuts.

Idioma català. NR -18

Director Lluís Danés

Guió Lluís Arcarazo, María Jaén

Intèrprets: Roger Casamajor, Nora Navas, Bruna Cusí, Francesc Orella, Sergi López, Mario Gas, Nuria Prims, Pablo Derqui, Anna Alarcón, Alejandra Howard, Albert Pla.

Sinopsi: L’acció ens porta a la Barcelona de 1912 que veu com l’avanç industrial enriqueix enormement a una minoria burgesa mentre esclavitza i afona en la misèria al naixent proletariat.

El film ha reconstruit tant els ambients suntuosos com els ambient sòrdids de la capital catalana de principis del segle XX a un enorme estudi cinematogràfic de 5.000 m² muntat als afores de Martorell, reproduint magistralment aquell ambient malsà i tenebrós de l’època amb un formidable treball d’il·luminació (fotografia de Josep Maria Civit), ambientació (magnífica escenografia teatral on es nota l’experiència de Danés a les arts escèniques) i vestuari (Mercè Paloma), tot ell accentuat per un ús sorprenent de la fotografia a blanc i negre mesclada amb efectes cromàtics i també amb efectes d’animació.

del 18 al 24 de juny – horaris 18.00 – 20.00 – 22.00

Diumenge 27 de juny a les 19.00 h

Lloc: Teatre Echegaray

MIEDO  –  80′ públic adult

Espectacle multimèdia d’Albert Pla i música de Raül Refree

Peça de teatre musical, concert i recital teatralitzat. Ens convida a realitzar un repàs carregat d’ironia pels temors humans quotidians com ara la por a un mateix o el temor a la mort. Per a això, l’espectacle està molt marcat per la música i les cançons, que al costat dels textos teatrals i les tecnologies avantguardistes contribueixen a la creació d’un espectacle multimèdia de sorprenent bellesa poètica.

         Miedo és el nou espectacle d’Albert Pla, impregnat de gran impacte visual on la projecció és la gran protagonista. El text proposa un viatge íntim per totes les etapes, des de la infància fins més enllà de la vida terrenal carregada de sensacions, emocions i sentiments nascuts del fantasma que habita en la nostra ment, alimentat pels nostres pensaments, com són les inquietuds humanes quotidianes com ara la por en si mateix, o la por a la mort.

Enguany per les mesures de seguretat de la COVID-19, no hem organitzat la visita guiada de la Ruta dels crims.

 

 

CARTELLERA SETMANA NEGRA

ACTUALITAT ESDEVENIMENTS

Relacionats amb la setmana negra 2020

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxe l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies