Mor el director José Luis Cuerda  (Albacete, 18 de febrer de 1947 – Madrid, 4 de febrer de 2020) fou un guionista, director, escriptor i productor de cinema, un dels grans del cinema espanyol. Va visitar Ontinyent, de la mà del Cine Club Utiye, en l’any 2000 per a presentar el seu film La lengua de las mariposas.

Després de diversos curtmetratges, l’any 1982 dirigí el seu primer llargmetratge, Pares y nones, que el situaria en l’àmbit dels directors que conreen l’anomenada “comèdia madrilenya”, de la qual Fernando Colomo és un altre dels representants més importants.

La seva següent pel·lícula El bosque animado (1987) inaugurarà en la seva carrera una nova etapa caracteritzada pel que es pot denominar com a “humor absurd”. Un any després aparegué el treball que el consagrà com a realitzador, a més de ser un èxit de taquilla: Amanece, que no es poco (1988). Amb Así en el cielo como en la tierra (1995) es completà una espècie de trilogia amb l’humor absurd com a element comú.

Amb La lengua de las mariposas (1999) presentà una visió tendra i al mateix temps descarnada de la Guerra civil espanyola des de la relació d’un nen amb el seu mestre.

També destacà en el seu rol de productor cinematogràfic, fent aquest treball en diversos dels seus films i en tres llargmetratges del director espanyol Alejandro Amenábar (TesisAbre los ojos i  Los Otros); a més de ser el guionista de la majoria de les seves produccions darrere de càmeres.

En l’Utiye hem projectat moltes de les seues pel·lícules.

(fotografia d’El Periòdic d’Ontinyent l’any 2000)

Related Articles