El cantant, productor musical i director de cine, el basc Fermin Muguruza, visitarà Ontinyent el pròxim 7 de febrer, per tal de presentar la seua pel·lícula Black is Beltza en el Cine Club Utiye, en la sessió de les 20 hores, en els cines del centre comercial El Teler.

Aquest film d’animació és l’adaptació de la novel·la gràfica de títol homònim, obra del mateix director i Harkaitz Cano, que està il·lustrada per Dr. Alderete. Una història intrigant que compagina la ficció amb la realitat, que parla d’espionatge, de revolució i d’amor.

Conta la història de la comparsa de gegants de Pamplona, quan va ser convidada a desfilar per la Cinquena Avinguda de Nova York, el 1965. En aquell moment les autoritats nord-americanes van impedir que dos gegants negres participaren, per motius de discriminació racial. Un fet que serveix de punt de partida per repassar fets claus de la història de la dècada dels 60 del segle passat, com els disturbis racials derivats de l’assassinat de Malcolm X, l’aliança entre els serveis secrets cubans i els BlacPanthers, l’alliberament sexual i la psicodèlia hippy dels primers festivals de música, entre altres.

La crítica ha destacat el seu caràcter social en uns Estats Units que amaguen sota la catifa dels feliços 60, els conflictes i revoltes racials i la guerra de Vietnam. Una història on persones innocents de carn i ós descobreixen un món que enlluerna, però que amaga misèria moral.

Per al seu projecte, Fermin Muguruza ha reunit artistes reconeguts del món audiovisual com el dibuixant amb el perfecte domini de la composició Josep Homs, que va ser encarregat de l’univers gràfic dels còmics de la sèrie “Millenium”; colorista i il·lustrador publicitari Pepe Boada de la pel·lícula La dona de l’anarquista; Mikel Antero, autor del còmic “Lami”; i Iñaki Delgado que va col·laborar amb la reeixida sèrie “Verdun”; i, finalment, l’estudi barceloní Nueveojos.

I, perquè els dibuixos es convertisquen en animació, Fermin Muguruza –amb l’ajuda del director artístic Beñat Beitia i d’Iñigo Berasategi, responsable de l’animació– ha triat grans estudis com Dibulitoon Studio d’Irun, Draftoon Animation Studio de l’Argentina, Hampa Studio de València, i el Studio UserT38de Madrid.

Fermin Muguruza (Irún, 1963)

Fundador de les bandes Kortatu, Negu Gorriak i Kontrabanda, Fermín Muguruza ha dirigit el documental ‘Checkpoint Rock: Cançons des de Palestina’ (2009), que va clausurar el Festival de Cinema i DretsHumans de SantSebastià. ‘NextMusic Station’ és unasèriesobre la música actual de diversos païsosàrabs, que va dirigir en 2011. En 2012 va rodar Zuloak. En 2013 va codirigir al costat de Daniel Gómez No More Tour, documental sobre la seua última gira, i en 2015 va rodar Nola?, un documental sobre Nova Orleans deuanysdesprés del Katrina. Ha participat en el film col·lectiu GureOroitzapenak.