Sinopsi

Dies / Horaris

Cines El Teler

Dies: de divendres 29 de gener a 4 de febrer

Horaris:    dimecres, dijous i divendres 18.00 – 20.00
dissabte i diumenge 16.15 – 18.00 – 20.00

Ressenya:

Material inèdit i contradictori com les possibles lectures d’Unamuno

Gràcies a l’últim film d’Alejandro Amenábar (Mientras dure la guerra, 2019), la figura totèmica i contradictòria de Miguel d’Unamuno va tornar a la memòria col·lectiva i cinematogràfica d’un país. Encara que, per a ser justos, és precisament Manuel Menchón qui va donar el tret d’eixida amb la seua anterior obra La isla del viento, centrada en l’exili de l’escriptor a Fuerteventura.

Ara, canvia la ficció pel documental en Palabras para un fin del mundo, un treball minuciós, apassionant i, sobretot, àvid d’afany per posar negre sobre blanc alguns aspectes de la vida d’Unamuno. Per exemple, la relació amor/odi entre el basc i la Segona República, el boicot nazi al seu Premi Nobel, el famós discurs en el Dia de la Raça del 36 i, sobretot, el seguiment de les últimes hores de la seua vida, exposat amb tal profusió de detalls i personatges espectrals que bé podria constituir un episodi de CSI: Salamanca.

Confiant plenament en la veu en off (impressionant de José Sacristán, com no podia ser d’una altra forma), i amb nodrida càrrega de material inèdit, Menchón mostra tota la cruesa d’una època de reis exiliats i banderes acolorides on s’encenia més l’odi que la compassió. El resultat és una peça contundent per a la memòria històrica d’aquesta, o aquella Espanya nostra. Supertramp

Trailer i Galeria

2 videos 2 imatges