Sinopsi

Dies / Horaris

Cines El Teler

Dies: de divendres 2 a dijous 8 d’octubre

dissabte 3 a les 19.30 h serà presentada pel periodista Miquel Ramos

Horaris:  18.00   (1)

(1) a les 20.00 – 22.30  UNDER THE SKIN

Ressenya:

La impunitat d’un assassinat

Fa més de 27 anys el jove de 18 anys Guillem Agulló i Salvador va ser vilment assassinat per una quadrilla de joves eixelebrats d’extrema dreta a Montanejos durant la celebració de les festes locals. Tot i que els assassins van cantar impunement el Cara al Sol amb el salut feixista al davant del cos mort de Guillem i la clara pertinença dels acusats a bandes neonazis, l’Audiència Provincial de Castelló va desestimar la intencionalitat política i considerant els fets com una baralla juvenil, condemnant solament a l’autor material a 14 anys de presó (dels quals sols va complir 4 per bona conducta).

Tot i que els implicats (directes i indirectes) han seguit cometent agressions, han estat vinculats a organitzacions il·legals d’extrema dreta, amb confiscacions policials d’armament i propaganda feixista, i que la família i amics de Guillem no han deixat d’estar amenaçats durant tots aquests anys, la “Justícia” no ha cregut mai convenient reobrir el cas.

Ara, un equip fonamentalment valencià amb el director barceloní Carlos Marqués-Marcet al front han volgut rescabalar en part aquesta trista història amb aquest docudrama que narra els fets posteriors a l’agressió, els del judici i de les seues conseqüències, centrant-se en el dolor familiar ocasionat tant per la pèrdua com per la impotència davant un sistema judicial que es pot definir de qualsevol forma, menys de democràtic.

El fet de no mostrar en pantalla l’agressió va ser, segon el director, una decisió difícil, de fet les escenes de l’assassinat s’havien filmat, però finalment l’equip de producció i realització va decidir centrar-se en el punt de vista ètic de la família. El director ens recorda que “la gent del carrer ens donava les gràcies per rodar la pel·lícula… es tracta d’un projecte que ens supera, que ja no ens pertany”.

El Cine Club Utiye ens dóna l’oportunitat de contribuir a aquest rescat i rescabalament de la memòria de Guillem (que és també la nostra memòria) en uns moments complicats on l’extrema dreta (i no tan extrema) vol tornar a passejar la força de la seua impunitat. No hi podem fer millor homenatge a Guillem que assistir a les sessions d’exhibició del film. Gràcies anticipades! Le Nosferat

Trailer i Galeria

1 videos 2 imatges