Sinopsi

Dies / Horaris

Cines El Teler

Dies:  dissabte 1 a dijous 6 de gener de 2022

Horaris:  18.15 – 20.00 – 22.00

Ressenya:

Reflexió sobre la covardia, la ineptitud, l’abandó i l’oblit

Hi ha moltes maneres de contar la crisi migratòria al Mediterrani, però segurament ningú no és capaç de fer-ho d’una manera tan inclassificable i radical com Agustí Villaronga en El ventre de la mar. La cinta es proposa com un naufragi que adapta el text de la segona novel·la d’Alessandro Baricco, “Océano mar”, i està molt atenta a la febre d’un oli significatiu: “La balsa de Medusa”, obra Théodore Géricault, en la qual el Romanticisme va aprendre a reconéixer cadascuna de les misèries de l’humà en paraules com fam, deshidratació i bogeria.  I és que “Océano mar”, conta el que els va ocórrer als nàufrags del quadre de Géricault i no coneix més límit que la seua pròpia desmesura entre el fet terrible i el fet poètic.

Una història al voltant de la infàmia, d’estimable alè poètic, triomfadora en el passat festival de Màlaga, on va arrasar amb els premis de millor pel·lícula, direcció, guió, interpretació masculina (per a Roger Casamajor), música i fotografia.

Rodada en blanc i negre, la cinta fa coincidir tres fils narratius entre el passat cruel, el present ferit i el futur impossible. És cinema que s’alimenta d’una posada en escena teatral amb la mateixa soltesa que indaga en els mecanismes primaris i purs del cinema. I fins de la literatura. I tot això per a configurar un espai alhora mític i irreal tan políticament oportú, ja que es parla de tots aquells que naufraguen hui en dia, com existencialment revelador.

        El ventre de la mar aglutina la crueltat que solen tindre les pel·lícules de Villaronga des del seu terrible i suprem debut, Tras el cristal (1986), amb la seua capacitat per a desprendre lirisme dins de treballs basats en la fugida de qualsevol convencionalisme. No és una pel·lícula fàcil, encara que sí un rellevant estudi sobre la covardia i la ineptitud, l’abandó i l’oblit, que per desgràcia s’estén a través dels temps. Kaligari

Trailer i Galeria

1 videos 3 imatges