L'any deu. L'emigració de la Vall d'Albaida a l'Argentina

 

Anydeu

Títol original:   L'any deu. L'emigració de la Vall d'Albaida a l'Argentina
Director:   Casimir Romero
Guió:   Casimir Romero
Música:   Josep Mira
Fotografia:   Lluís Pérez
Intèrprets:   Angel Cambra, Neus Tormo, Fernando Garcia, Carles Fuster, Joan Olivares, Dolores Expósito, Alberto Todolí, Josep Sanchis, Rafa Amorós, Juan Osca, Pau Font.
País:   Espanya
Any :   2016
Qualificació:   Tots el públics
Durada:   57 minuts
Idioma:   català
Distribuïdora:   Films

 

Projeccions a Cineápolis El Teler (Pintor Segrelles, 1 - Ontinyent)

dissabte 18 de juny de 2016 a les 20 h ÚNICA SESSIÓ AMB LA PRESÈNCIA DE L'EQUIP DEL DOCUMENTAL.
Després de la projecció farem un col·loqui amb els protagonistes i un tast de vi de les bodegues de la comarca.Anydeu1

 

AQUEST DOCUMENTAL ÉS UN HOMENATGE A TOTES LES PERSONES QUE ES VAN VEURE (...I ES VEUEN) OBLIGADES A ABANDONAR LA SEUA TERRA I LES SEUES FAMÍLIES.

 

La desfeta del 1910 encara perdura en la memòria col·lectiva i ací, quan passa una desgràcia molt grossa, la gent es tira les mans al cap i diu: Açò és l'any deu!.

Els emigrants de cada poble, com passa amb altres migracions, s'agruparen al voltant dels primers migradors. Per exemple els que, des de Terrateig, anaren al Midi francés es van establir en Embrès et Castelmaure que és el poble on s'havien establert, el 1910, els joves terrategins de cognom Bataller, Balbastre i Vidal. Molts otosins anaren a Mendoza. La majoria d'emigrants d'Orba (La Marina) se n'anaren a Nova York. A San Luis n'hi han molts agullentins.

A finals dels anys 50 van arribar a Ontinyent, fugint del caciquisme dominant al seu poble a la província Jaén (Peal de Becerro) uns joves que trobaren faena al tèxtil i en cridaren d'altres.

Com una cadena migratòria, els emigrants de la fil·loxera establerts a l'Argentina són els que van acollir molts exiliats polítics el 1939 i als anys 50 emigrants que fugien de la misèria econòmica.

Quan el joves valldalbaidins arriben entre 1910 i 1920 ja s'havia fet la campanya militar per a ocupar les terres del pobles indígenes. Eixa campanya és una pàgina negra en la història d'Argentina. Va ser un genocidi, amb l'afany de plantar més cereal i exportar més carn es van ocupar la Pampa i la Patagònia segant vides i formes de viure. La majoria de Teuelches i gran part de Mapuches foren exterminats.

L'emigració d'alemanys es produí abans que la dels valldalbaidins. Al voltant del 1870, Alemanya, va passar una greu crisi econòmica i més de tres-centes mil persones travessaren l'Atlàntic per a quedar-se a Sudamèrica.

I mai podem dir:" d'eixa aigua no beuré !". Per una banda, fa dotze o tretze anys, alguns néts d'aquells emigrants van vindre a buscar la terra dels seus avis per a poder guanyar-se un jornal. I hui mateix molts joves valldalbaidins treballen o busquen treball arreu del món.

Aquest documental fa una aproximació històrica a la desfeta econòmica i demogràfica de l'any 1910 a la Vall d' Albaida i la sub següent emigració a l'Argentina.

Després de l'època daurada de la vinya, amb grans exportacions d'aiguardent i vins a tota Europa, un insecte voraç anomenat "Philoxera vastratix" va assecar totes les vinyes que en aquell moment eren un monocultiu.

Un trenta per cent de la població activa valldalbaidina es va veure obligada a emigrar. Se n'anaren a Barcelona, el Sud de França i, sobretot, a l'Argentina.

A través dels testimonis indirectes de fills i néts d'aquells emigrants i de les aportacions de diverses persones (dos historiadors, un biòleg, un escriptor, una agricultora, un professor de literatura, un artista plàstic) podrem aproximar-nos a un capítol dramàtic de la història de la Vall d'Albaida i, també, de Les Comarques Centrals Valencianes.Casimir Romero.

 

 

 

 

montatge logos